Kolačići

 

Naše web-mjesto koristi kolačiće za osiguravanje savremenog korisničkog iskustva, promocije i statistike posjeta. Birajući opciju »slažem se«, potvrđujete slaganje sa upotrebom kolačića. Ako se ne slažete, možete da uredite detaljna podešavanja, ali zbog ograničenja ćete biti uskraćeni za određene zanimljive sadržaje i funkcionalnosti.

 

ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje koristi većina web-mjesta. Nakon posjete web-mjestu, kolačići se spremaju na vaš kompjuter ili mobilni uređaj. Kolačići obično sadrže naziv servera sa kojeg je kolačić poslat; životni vijek kolačića i vrijednost koja je obično neki nasumično generiran jedinstveni broj.

Njihovo spremanje je u potpunosti pod nadzorom vašega pretraživača – korisnik može ograničiti ili onemogućiti spremanje kolačića po želji, ali zbog ograničenja se može dogoditi da internetska stranica ne radi pravilno, odnosno da se sadržaji ne prikazuju i da je pristup određenim funkcionalnostima ograničen. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

Kolačiće koristi većina savremenih internetskih stranica, jer bi bez njih upotrebljivost web-mjesta bila vrlo okrnjena. Čuvanje i čitanje informacija iz kolačića se koristi za sljedeće:

Kolačići mogu biti privremeni (za trenutnu “sesiju”), što znači da su u upotrebi samo tokom vaše posjete na internetskoj stranici te se brišu kad zatvorite internetski pretraživač; kao i stalni, što znači da ostaju spremljeni na uređaju i kad napustite web-mjesto, dok ih ne izbrišete vi ili ih nakon isteka određenog perioda ne izbriše vaš pretraživač.

 

KAKO PALOMA KORISTI KOLAČIĆE?

Trudimo se da bismo svojim korisnicima ponudili savremenu, brzu i jednostavnu internetsku stranicu koja se automatski prilagođava vašim potrebama i željama. Da bismo to postigli, naša internetska stranica može koristiti sljedeće vrste kolačića: tehničke, funkcionalne, analitičke i komercijalne kolačiće. Kolačići sami po sebi ne omogućavaju vašu identifikaciju, tako da samo na osnovu njih nije moguće utvrditi ko ste vi konkretno.

 

KOJE VRSTE KOLAČIĆA SE KORISTE NA NAŠOJ INTERNETSKOJ STRANICI?

Postoje različite vrste kolačića i različiti načini na koje se koriste. Kolačići se mogu razvrstati s obzirom na njihovu funkciju i životni vijek te vrstu njihove supstitucije.

 

KOLAČIĆI KOJI SU NEOPHODNI ZA RAD INTERNETSKE STRANICE

Bez tih kolačića internetska stranica ili dijelovi internetske stranice ne bi radili pravilno, zato se instaliraju čim posjetite naše web-mjesto. Kolačiće instalira i njima upravlja Paloma.

Naziv kolačića Svrha Vrijeme isteka Preduzeće
XSRF-TOKEN Sigurnosni kolačić 2 sata Paloma d.d.
paloma_maca_session Informacije o sesiji 2 sata Paloma d.d.

 

VLASTITI ANALITIČKI KOLAČIĆI

Ovim kolačićima upravlja Paloma i neposredno ih instalira naša internetska stranica. Svi podaci se prikupljaju u anonimnom i agregiranom obliku i koriste se samo za mjerenje statistike posjeta na našim internetskim stranicama. Instaliraju se smjesta kad pristupite našoj internetskoj stranici, a pri tome omogućavamo zahvaćanje statističkih podataka bez reklamnih dodataka i podatke ne dijelimo sa trećim licima.

Ako nastavite sa upotrebom internetske stranice, smatramo da se u potpunosti slažete sa vlastitim analitičkim kolačićima. I u tom slučaju i dalje važi da prikupljamo samo agregirane podatke, tj. podatke koji nisu namijenjeni reklamama i vaš identitet nam ostaje neotkriven.

Naziv kolačića Svrha Vrijeme isteka Preduzeće
_ga Statistika posjeta na internetskoj stranici 2 godine Google Analytics
_gid Statistika posjeta na internetskoj stranici 24 sata Google Analytics
_gat Statistika posjeta na internetskoj stranici 1 minuta Google Analytics

 

FUNKCIONALNI I ANALITIČKI KOLAČIĆI TREĆIH LICA

Trenutno na internetsku stranicu ne instaliramo analitičke kolačiće trećih lica.

 

REKLAMNI KOLAČIĆI TREĆIH LICA

Trenutno na internetsku stranicu ne instaliramo reklamne kolačiće trećih lica.

 

DRUGI KOLAČIĆI KOJI SE KORISTE

Naša internetska stranice ne instalira druge kolačiće niti omogućava njihovo instaliranje trećim licima. Pa ipak u određenim slučajevima koristimo kolačiće koji su uz vašu saglasnost instalirani na vašem uređaju prilikom upotrebe različitih Google usluga već prije nego što ste prvi put posjetili našu internetsku stranicu i zato na njih ne možemo utjecati.