Kolačići

 

Na našem veb-sajtu koristimo kolačiće kako bismo obezbijedili savremena korisnička iskustva, promociju i statistiku posjete. Izborom opcije „slažem se″ slažete se sa upotrebom kolačića. U slučaju da se ne slažete, možete da postavite takva podešavanja, mada vam se zbog ograničenja neke zanimljive funkcije i sadržaji neće prikazivati.

 

ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje koristi većina veb-sajtova. Prilikom posjete veb-sajtu pohranjuju se na vaš računar ili mobilni uređaj. Kolačići obično sadrže naziv servera s kojeg je kolačić poslat, vijek trajanja kolačića i vrijednost, koja je obično neki nasumice generisan jedinstveni broj.

Njihovo čuvanje je pod potpunom kontrolom vašeg pretraživača – korisnik po želji može da ograniči čuvanje kolačića ili da ga onemogući, mada se zbog ograničenja može desiti da veb-sajt neće ispravno raditi, sadržaji neće biti prikazani, a pristup nekim funkcijama biće ograničen. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

Kolačiće koristi većina savremenih veb-sajtova pošto bi bez njih korisnost veb-sajtova bila veoma narušena. Čuvanje i čitanje informacija u kolačićima koriste se:

Kolačići mogu da budu privremeni (za trenutnu „sesiju″), što znači da su u upotrebi samo za vrijeme vaše posjete veb-sajtu i brišu se kada se zatvori pretraživač, a mogu biti i stalni, što znači da ostaju u uređaju i nakon što napustite veb-sajt, sve dok ga ne obrišete sami ili ga nakon određenog vremena ne izbriše sam pretraživač.

 

KAKO PALOMA KORISTI KOLAČIĆE?

Trudimo se da svojim korisnicima ponudimo savremen, brz i jednostavan veb-sajt koji se automatski prilagođava vašim potrebama i željama. Da bi se to postiglo, naš veb-sajt može da koristi sljedeće vrste kolačića: tehničke kolačiće, funkcionalne kolačiće, analitičke kolačiće i komercijalne kolačiće. Kolačići sami po sebi ne omogućavaju vašu identifikaciju i samo pomoću njih nije moguće utvrditi ko ste vi konkretno.

 

KOJE VRSTE KOLAČIĆA KORISTIMO NA SVOM VEB-SAJTU?

Postoje različite vrste kolačića i različiti načini kako ih koristimo. Kolačići se mogu razvrstati prema svojoj funkciji, vijeku trajanja kao i prema tome ko ih instalira.

 

KOLAČIĆI KOJI SU NEOPHODNI ZA RAD VEB-SAJTA

Bez ovih kolačića veb-sajt ili djelovi veb-sajta neće raditi ispravno i zato se instaliraju čim pristupite našem veb-sajtu. Kolačiće instalira i njima upravlja Paloma.

Naziv kolačića Svrha Vrijeme trajanja Kompanija
XSRF-TOKEN Bezbednosni kolačić 2 sata Paloma d.d.
paloma_maca_session Informacije o sesiji 2 sata Paloma d.d.

 

SOPSTVENI ANALITIČKI KOLAČIĆI

Ovim kolačićima upravlja Paloma i direktno ih instalira naš veb-sajt. Svi podaci su prikupljeni u anonimnom i agregiranom obliku i koriste se samo za mjerenje statistike posjete na stranicama našeg veb-sajta. Instaliraju se odmah nakon što pristupite našem veb-sajtu, što omogućava prikupljanje statističkih podataka bez reklamnih dodataka a podatke ne dijelimo sa trećim licima.

Ako nastavite da koristite veb-sajt, smatramo da se u potpunosti slažete sa sopstvenim analitičkim kolačićima. I u tom slučaju i dalje važi da prikupljamo samo agregirane podatke i da ti podaci nisu namijenjeni reklamiranju a vaš identitet nam i dalje nije otkriven.

Naziv kolačića Svrha Vrijeme trajanja Kompanija
_ga Statistika pregleda veb-sajta 2 godine Google Analytics
_gid Statistika pregleda veb-sajta 24 časa Google Analytics
_gat Statistika pregleda veb-sajta 1 minut Google Analytics

 

FUNKCIONALNI I ANALITIČKI KOLAČIĆI TREĆIH LICA

Trenutno na veb-sajt ne postavljamo analitičke kolačiće trećih lica.

 

REKLAMNI KOLAČIĆI TREĆIH LICA

Trenutno na veb-sajt ne postavljamo reklamne kolačiće trećih lica.

 

DRUGI KOLAČIĆI KOJE KORISTIMO

Naš veb-sajt ne instalira druge kolačiće niti omogućava njihovo instaliranje trećim licima. U određenim slučajevima možemo da koristimo kolačiće koji su uz vašu saglasnost na vaš uređaj postavljeni prilikom upotrebe različitih Guglovih usluga i prije nego što ste prvi put posjetili naš veb-sajt i zato ne možemo da utičemo na njih.